Ob svetovnem dnevu hepatitisa se Krvni bratje društvo bolnikov z motnjo strejavnja krvi Slovenije in društvo bolnikov okuženih s hepatitisom Slovenija HEP pridružujeta glavnem sporočilu svetovne organizacije za boj proti hepatitis WHA:

Ne moremo čakati z eliminacijo hepatitisa!

Ljudje, ki živijo z virusnim hepatitisom in se tega ne zavedajo, ne morejo čakati na izvedbo testiranja.

Ljudje, ki živijo s hepatitisom, ne morejo čakati na začetek zdravljenja.

Bodoče matere ne morejo čakati na testiranje in zdravljenje hepatitisa.

Novorojenčki ne morejo čakati na cepljenje ob rojstvu. Ljudje, ki so okuženi s hepatitisom, ne morejo čakati na konec stigmatizacije in diskriminacije.

Znanstvena skupnost ne more čakati na večje naložbe v raziskave.

Organizacije bolnikov ne morejo čakati na trenutek, ko bodo postali ključni pri boju proti hepatitisu.

Odločevalci o zdravstveni politiki ne morejo čakati. S pomočjo politične volje in zagotovitve zadostnega financiranja je potrebno ukrepati takoj, da bo lahko eliminacija hepatitisa postala realnost. Potrebno je zagotoviti bolnikom , ki so bili okuženi s krvnimi preparati in krvjo, primerno odškodnino !

To je poziv organizacijam, zdravnikom, raziskovalcem, politikom in vsem vključenim zainteresiranim stranem, naj sodelujejo med seboj pri boju proti hepatitisu.

Slovenija je bila in še vedno je ena izmed najboljših držav na svetu pri boju proti virusnemu hepatitisu. V času kovid krize je zdravstven sistem zagotavljal vso potrebno oskrbo bolnikom, okuženim s hepatitisom. Žal pa so se različni programi testiranj, osveščanja javnosti in zagotavljanja informacij o možnostih zdravljenja, drastično zmanjšali. Boj proti hepatitisu je v Sloveniji potrebno nadaljevati tudi v času kovid krize, saj se lahko le tako izognemo hujšim posledicam neodkritih okužb s hepatitisom, kot so ciroza jeter in v nekaterih primerih celo rak na jetrih.

Ukrepajmo danes za boljši jutri!

Marko Korenjak, predsednik ELPA, predsednik Slovenija HEP in

Dominik Zver , predsednik Krvni bratje

Svetovni dan hepatitisa 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *